Telgebo.se

ADSL vad är det?

ADSL är en förkortning av “Asymmetric Digital Subscriber Line” och är en teknik som ger  snabbare dataöverföring så att du kan få bredband genom telefonjacket. Idag är detta däremot inte den vanligaste metoden utan fiber då det senare både är stabilare och snabbare. Exempelvis är högsta hastigheten möjlig med fiber 10 000 Mbit/s medan det med ADSL endast är 24 Mbit/s.. Men detta är endast maxhastigheter så den verkliga siffran är betydligt lägre. 

Däremot så fungerar ADSL alldeles utmärkt för vanligt internet användande. Det som är lite sämre på ADSL är att uppladdninsghastigheten är sämre, så det tar längre tid att exempelvis skicka e-post, posta på sociala medier eller ladda upp en fil. 

En annan negativ sak med ADSL är att den påverkas av avståndet. Så ju längre du bor från en telestation ju långsammare kommer ditt bredband att vara. Fiber påverkas däremot inte alls av avstånd. 

Hur går det till att få ADSL?

Först väljer ni vilken firma ni önskar för installation av ert ADSL bredband.

Efter att ni lagt er beställning beställer firman koppling hem till er det lokala nätet. Detta tar ungefär 2 veckor. När kopplingen är utförd kontaktas kan ni koppla in ert modem. 

Hur ofta måste jag logga in?

Inloggningen sker första gången för att para ihop er med ert ADSL-modem. Efter inloggningen kommer ni inte att återigen behöva logga in såvida ni inte byter modem eller flyttar till plats med annan modemtyp eller LAN-nät.

Kan jag få hjälp med installationen?

Många företag hjälper till med installationen om ni köper genom dem. Kontakta den leverantör ni önskar och fråga om de kan hjälpa er med installation och om det då kostar extra. 

Hur fort går det?

När du beställer ADSL kan du välja hastighet 0.5, 2, 8, 16 eller 25 Mbps ut från Internet. Hastigheten beror naturligtvis av vart på Internet man väljer att gå, men är generellt högre inom Sverige.