Telgebo.se

Bredband

Väljer du fiber till ditt hus så får du ett framtidssäkrat nät med närmast oändlig kapacitet. Den teoretiska hastigheten på fiber är 10 000 mbit/s men den verkliga hastigeheten är mycket mindre än så. Med det sagt så är fiber en lösning som gör att du kan få både höga hastigheter och möjlighet att överföra stora mängder datatrafik. 

I dagsläget är fiber det du ska välja om du vill ha höga hastigheter och mest driftsäkert. Du kan inte komma upp i samma hastighet med ett ADSL bredband eller mobilt bredband. Bygger du nytt hus se till att planera indragning av fiber direkt så håller du kostanden nere. 

Även om du har ett hus redan så går det alldeles utmärkt att dra in fiber även här. Planera in var ni önskar ha fiberuttag och bredbandsswitchen så att man slipper dra kabel långt inomhus då fiberkabeln är känslig. 

Samma kabel, samma faktura, samma kundtjänst

Konsumtionen av media och bredband ökar för varje år. Fler och fler tvingas ha parallella abonnemang på TV, bredband och telefoni. Många har satellit, andra har Boxer och vissa har båda. Därutöver ett ADSL-buret bredband vilket får många villahushåll att spendera tusenlappar varje månad på olika abonnemang med kort och fakturaavgifter. Med fiber finns det många fördelar och du kan ofta samla dina tjänster hos en leverantör.  Det är inte lätt att sia om framtiden, men en sak är säker: fiberkabeln har en i det närmaste oändlig kapacitet och kommer aldrig att bli för trång. En anslutning till ett fibernät är därför en självklar investering.

Analog-TV

Ett av de tyngsta argumenten för framtidens nät är faktiskt dåtidens gamla hederliga analog-TV. Undersökningar har visat att det finns nästan en TV per person i ett modernt land som Sverige. I exempelvis C-SAM:s moderna fibernät levereras som standard ett Analogt Basutbud med 20 kanaler. Fördelen med det Analoga Basutbudet är att det kan delas till obegränsat antal apparater i hemmet utan extra kostnader. Från antennuttaget rakt in i TV:n utan extra boxar, kortavgifter eller fjärrkontroller! 

Digital-TV

Idag finns många olika digital-TV boxar och ett exempel är C-SAM:s egen digital-TV VIABOX. Den ger möjlighet till ytterligare drygt 150 TV-kanaler. Många små kanalpaket ger alternativ för alla olika önskemål och plånböcker, här finns något för alla. VIABOX ger en bättre bildkvalité för dig med stor Platt-TV och flerkanaligt digitalt ljud för hembioanläggningen. Dessutom en äkta 7 dagars elektronisk program guide (s k EPG) som förenklar zappning och inspelning för de som kompletterat boxen med hårddisk.

Bredband

Inget snack om saken, bredband älskar fiberkablar. Den fiberkonverter som monteras i ditt hus omvandlar ljuset i fibern till Bredband med maximal hastighet på 1000 Mbps. Det är just därför alla är överens om att en investering i fiberanslutning är framtidssäker. Med tanke på hur internet är uppbyggt och hur applikationer och tjänster ser ut, är 10 eller 100 Mbps mer än tillräckligt men vem vet vad som väntar runt knuten? Fiberanslutningen är på lång sikt och överkapaciteten en självklarhet.

Hur går det till?

Fiberkablar måste enligt normen förläggas djupt i allmän mark. Det är bra, då det ideligen schaktas i gator och trottoarer på grund av åldriga vatten- och elnät. På tomtmark däremot, finns inga normer på hur djupt kabeln skall läggas. Därför föreslås ofta att du själv utför schaktningen fram till det ställe där fibern skall borras in. Det räcker med att göra ett spår med en vanlig grävspade och sedan trycka ner kabeln. Kabeln har ett hårdplasthölje som är svårt att kapa, så schaktdjupet är upp till dig. Tillsammans med blåsfiberslangen lägger ni med en söktråd som du får från fiberleverantören. Genom att sätta en ton på söktrådan kan man med ett speciellt instrumet hitta fiberkabeln i framtiden.

 1.  

Vad kostar fibern?

Anslutningsavgiften till fibernätet inklusive startkittet är runt 15.000:-  men varierar mycket från plats i landet samt från år till år. Beroende på din villas placering i förhållande till var vi har lämpligaste anslutningsfiber varierar anslutningstiden mellan en och 6 månader.

Det här ingår oftast i anslutningen 

 • Fiberkabel till den plats på huset där mediakonvertern skall monteras
 • En mediakonverter till vilken TV-nätet och bredbandet ansluts (CPE)
 • TV-kabel 10 M
 • 1 St Antennuttag
 • 25 m TP-kabel (datakabel)

Det här behöver du själv

 • Spade
 • Skruvdragare
 • Hammare
 • 10 mm Borr

Övriga tillval

 • Grävning på din tomt
 • Ihopkoppling av TV-nätet med hjälp av installatör (efter att du dragit kabeln)
 • Trådlös bredbandsrouter